nieuwe producten
_____________________________

ISPM-15 norm

ISPM-15 norm regelgeving
De nieuwe wereldstandaard Fytosanitaire Maatregelen Houten Verpakkingen (FAO ISPM no. 15) is in maart 2002 ingevoerd om een einde te maken aan de wereldwijde handelsbelemmeringen, als gevolg van de wirwar aan importrestricties voor houten verpakkingen. In ISPM15 (International Standards for Phytosanitary Measures) is onder meer beschreven dat houten verpakkingen moeten zijn behandeld om verspreiding van ongedierte te voorkomen.

ISPM-15 geldt voor “Wood Packaging” (houten verpakkingen): d.w.z. hout of houtproducten (uitgezonderd papier) dat wordt gebruikt voor ondersteuning, bescherming of transport van goederen. Hieronder vallen o.a. pallets, laadborden, kisten, kratten en stuwhout. Er zijn uitzonderingen: Hout dat is vervaardigd onder hoge druk en/of hoge temperatuur zoals spaanplaat, OSB, multiplex, fineer, mdf, hdf, etc valt niet onder de regeling. Verder zijn ook houtdeeltjes uitgezonderd zoals houtwol, zaagsel, houtkrullen en houtsnippers welke gebruikt worden als verpakkingsmateriaal en maximaal 6 mm dik zijn.

Heat treatment
Hout kan op 2 manieren geschikt
worden gemaakt voor ISPM-15.
  • Warmtebehandeling (Heat Treatment) van de houten verpakking waarbij gedurende 30 minuten achtereen een temperatuur van minimaal 56 graden in de kern van het hout wordt behaald.
  • Begassing van de houten verpakking met methylbromide    ...................................................................................


     WIPAL Pallets & Packaging ® 2007         Van hout tot kunststof en metaal, WIPAL heeft het allemaal!